Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Barcza Bálint

A Somló-hegy déli oldalának egy varázslatos szegletében, egész magasan, a bazaltorgonák tövében található a borászat. A körülötte lévő kis szőlőterületen hagyományos somlai fajtákat termesztenek: furmintot, juhfarkot, hárslevelűt és olaszrizlinget. A bazalthegyekre jellemző, testes, tüzes, ásványos ízvilágú, általában savas karakterű száraz borok mellett, találhatnak édes borokat, vagy nagy cukortartalommal rendelkező különlegességeket is. A Badacsonyi borvidéken, Csobánc-hegy dél-keleti részein is találhatóak szőlőterületek. Összesen 5 hektáron folyik a gazdálkodás.

A családban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A legkorábban fellelt írásos nyom — egy korabeli térkép — tanúsága szerint a Barcza családnak már az 1800-as évek közepén is nagyobb birtokai voltak a Badacsonyon. Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség. A rokonságban a mai napig foglalkoznak szőlőműveléssel a Somlói és Badacsonyi borvidékeken. Az egykori Vallás Alapítvány borászati feladatait az ükapuka és testvére látták el. Ők voltak a környék első szakképzett vincellérei.

A borászat célja, hogy a lehető legszebb borokat készítsük, ennek feltétele, az alacsony tőketerhelés mellett, teljes érésben, egészségesen szüretelt szőlő.

Borász: Barcza Bálint

Borvidék: Somló; Badacsony

Hely: Somlóvásárhely

Birtokméret: 5 ha

Szőlőfajták: Juhfark, Furmint, Olaszrizling, Hárslevelű

Web: http://barczabor.hu/index.html
Rendezés:

Barcza Bálint Olaszrizling 2019

Raktáron
3.620 Ft

Barcza Bálint Nászéjszakák bora 2018

Raktáron
4.150 Ft

Barcza Bálint Somlói Olaszrizling 2018

Raktáron
4.950 Ft