Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bogdán Birtok

A Bogdán Birtok alapvető filozófiája a hagyományok tiszteletben tartása mellett egy modern világszínvonalú bor előállítása. Nagyapáink bölcsességeit megőrizve, és a legkorszerűbb technológiákat felhasználva alkotják meg a Somló hegy legjobb nedűit. Fahordós és reduktív technológiákat ötvözve különleges minőségű borokat alkotnak, elérhető áron. Számukra a minőség nem luxus, hanem egy alapvető szint, amit igyekszenek minden alkalommal túlteljesíteni. Ez a filozófia, ami megtérülni látszik többszörös díjnyertes boraikkal. Az áldozatos munka meghozza gyümölcsét.
Döntő szerepet tulajdonítanak a bor pincénél történő értékesítésnek és a személyes eladásnak. Egy igazi családi birtok, ahol a különböző generációk értékei egységes egésszé álltak össze. Ez a harmónia tükröződik fiatalos, friss boraikban, és teszi széles körben kedveltté a Bogdán Birtok borait.

A szőlőművelést a családban immáron az ötödik generáció viszi tovább, akik a kezdetektől törzsgyökeres Somlószőlősiek voltak. Az első generáció tagja az ükapa, Molnár Péter, aki 1859-ben született. A következő nemzedék a veje, az 1896- ban született Tolner Dániel. A harmadik generáció a nagyapával kezdődött, id. Bogdán József, 1923-ban született, majd 1953-tól ismét egy újabb nemzedék lépett színre ifj. Bogdán József születésével. A jelenlegi korosztály pedig 1977-től 1989-ig bezárólag „képviselteti magát”. A dédapa vincellérként dolgozott a hegy somlószőlősi oldalán, ami egy 399 négyszögöl kisparaszti birtokot jelentett (1négyszögöl = 3,6 nm). Az ifj. Bogdán József – a birtok jelenlegi ügyvezető igazgatója - érettségi ajándékként 300 négyszögöl területet kapott, amin felújították a pincét, betelepítették szőlővel, majd elkezdték a szomszédos területeket felvásárolni, így kibővültek 700 négyszögölre. A 80-as évek végén a Badacsonyi Állami Gazdaság felszámolását követően további területeket vettek, mert akkorra kialakult, hogy Levente és Lehel – az ötödik generáció tagjai - a későbbiekben a szőlészettel foglalkoznak. A birtok növekedésével egyre bővült a hozzá ezer szállal kötődő szomszédi és baráti kör, finomra szőve a Somló társadalmi szövetét. Ez az a történelem, amely áthatja a Bogdán Birtok jelenét, mindennapjait, és soha nem engedi szem elől téveszteni a gyökereket.
A Bogdán Birtok a Somlón, a maga 17 hektáros, dinamikusan fejlődő családi vállalkozásával a hegy egyik legnagyobb termelője.

A szőlő hosszútávú, generációkon átívelő gondolkodást jelent. Hamvas Bélától szabadon: "A somlói bort csak az érti meg, aki bölcs derűvel szemléli az életet."

 

Borász: Bogdán József, Bogdán Levente, Bogdán Lehel

Borvidék: Somló

Hely: Somlóvásárhely

Birtokméret: 17  ha

Szőlőfajták: Juhfark, Irsai Olivér, Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini

Web: http://bogdanbirtok.hu/

Rendezés:

Bogdán Birtok Nagy-Somlói Somlai Cuvée 2019 Magnum

Raktáron
3.050 Ft

Bogdán Birtok Somlai 2018

Raktáron
1.990 Ft

Bogdán Birtok Tramini félédes 2020

Raktáron
2.780 Ft

Bogdán Birtok Juhfark Elixír 2015

Raktáron
5.990 Ft