Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Borszakkör borismereti tanfolyam

Újra elindul a Borszakkör borismereti tanfolyama! 2018. októbertől 2019. április végéig 11 estén keresztül végigvesszük Magyarország összes borvidékét, minden fontos és érdekes szőlőfajtát, a borkészítés minden csínját-bínját, kulturális, gasztronómiai és történelmi vonatkozásokat, egy hangyányi külföldi kitekintéssel fűszerezve a dolgot. Minden alkalommal megbeszélünk két borvidéket, a hozzájuk kötődő pár szőlőfajtát és a többi kapcsolódó érdekességet, valamint megkóstolunk 6 olyan bort, ami jól illusztrálja az elhangzottakat. Aki velünk tart, a tanév végére teljes körű tájékozottságra tehet szert hazánk borait illetően.

Etyek-Buda, Neszmély és az oxigénnel vívott örök harcunk krónikái
2018. október 16. kedd 19:00-21:30

  • Az Etyek-Budai és a Neszmélyi borvidék talaja, klímája, jellegzetes borai
  • Fajtaismeret: Sauvignon Blanc, Királyleányka, Pinot Noir
  • Gyöngyözőborok, habzóborok
  • A modern borkészítés módszerei, a nagyüzemi bor helye az életünkben
  • A reduktív borkészítés rejtelmei
  • Divatok a borfogyasztásban

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Az Észak-Balaton esete a savgerinccel
2018. november 6. 19:00-21:30

  • A Csopaki és a Balatonfelvidéki borvidék izgalmas talajadottságai és egyedülálló klímaviszonyai és a Káli-medence különös kis világa
  • Egyedi klímamódosító tényezők, mikroklímával rendelkező termőhelyek: mitől emelkednek ki egyes borvidékek a környező területek közül?
  • A bor savai, ezek szerkezete és egyensúlya
  • Mi fán terem a „Balatonbor?”
  • Fajtaismeret: Olaszrizling, Tramini, Szürkebarát, Rizlingszilváni
  • Kitekintés: Elzász borai

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Ezer jóság Mórról és Tolnából, valamint felfedező expedíció Zalába
2018. november 13. 19:00-21:30

  • A Móri, a Tolnai és a Zalai borvidék talaj- és időjárási adottságai
  • A Római Birodalom borkultúrája és ennek hatása a mai szokásainkra
  • Fajtaismeret: Ezerjó, Zweigelt, Pinot Blanc, valamint a csemegeszőlő- fajták (Csabagyöngye, Saszla) és a direkttermő fajták (Otelló, Noah, Izabella) borai
  • Hazánkban kevésbé ismert borstílusok: testes, fahordós fehérborok, könnyed vörösek és a sillerbor
  • Kitekintés: Burgundia borai

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>

Sokszínű Tokaj: száraz, édes, hagyományos és újító borok


A Tokaji Borvidék változatos talajai, különleges klímája és évszázados hagyományai
2018. november 20. 19:00-21:30

  • Fajtaismeret: Furmint, Hárslevelű
  • Az édes borok különböző típusai. Horrorsztorik és világklasszisok.
  • Az aszúsodás különösen ritka jelensége
  • A Tokaji Borkülönlegességek: hogyan készül az Aszú, Szamorodni, Fordítás, Máslás?
  • Kitekintés: A Ménesi borvidék

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Térképen közel, stílusban távol: Eger, Mátra, Bükk
Időpont: hamarosan

  • Az Egri, a Mátrai és a Bükki borvidék talaja és időjárása
  • Fajtaismeret: Leányka, Turán, Blauburger
  • Hagyományőrzés és újító kísérletezés a pincékben
  • Miért házasítják a borokat? A cuvée-k típusai, előnyei, klasszikus házasítások, és amit a Bikavérről tudni érdemes
  • A borospince belső klímája, mire jó a nemespenész
  • A leggyakoribb borhibák
  • Kitekintés: az Újvilági (Amerikai, Új-Zélandi, Dél-Afrikai) borok

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Pannonhalma, Balatonboglár és a pezsgőgyártás rejtelmei
Időpont: hamarosan

  • A Pannonhalmi és a Balatonboglári borvidékek talaja, klímája és hagyományai
  • A kötött talajok hatása a szőlőre, borra
  • Fajtaismeret: Chardonnay, Rajnai Rizling
  • Kitekintés: Németország borai
  • A bor, mint szakrális ital: a különböző vallási és népi kultúrákban betöltött szerepe
  • A pezsgőgyártás különböző módjai: tradicionális, klasszikus és tankpezsgő

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Bazaltóriások: Somló és Badacsony
Időpont: hamarosan

  • A Somlói és a Badacsonyi borvidék geológiai, talaj- és klimatikus adottságai
  • A vulkanikus eredetű termőhelyek hatása a borra
  • Az ásványosság jelensége
  • Fajtaismeret: Juhfark, Kéknyelű, Budai Zöld, Rózsakő
  • Borvidéken belüli minőségi különbségek: mitől jobb vagy gyengébb egy terület, és mely borvidékeken van ennek jelentősége?
  • A nászéjszakák borának legendája

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Az izmos és a sármos: Villány és Pécs
Időpont: hamarosan

  • A Villányi és a Pécsi borvidék talaja és időjárása
  • A fahordós érlelés hatása a borra, a különböző korú, méretű és pörkölésű hordók különböző ízei és az alapanyagul használt különböző fafajok jelentősége
  • Fajtaismeret: Cirfandli, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
  • Kitekintés: a Bordeaux-i borok

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Szomszédok, 332. fejezet: Sopron és Burgenland
Időpont: hamarosan

  • A Soproni borvidék talaja és időjárása
  • Sopron és Burgenland: egy vagy két borvidék? Különbségek, azonosságok.
  • Fajtaismeret: Kékfrankos, Zöldveltelini, Zenit
  • A kékfrankos legendája, a soproni borászat története
  • Hogy működik a bio- és a biodinamikus gazdálkodás? Működik egyáltalán, vagy csak mese

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Kunság és Csongrád „tengersík vidékin”
Időpont: hamarosan

  • A Kunsági és a Csongrádi borvidék prózai egyszerűségű talaja, embert- és szőlőt próbáló időjárása
  • Mire jó a homoktalaj és mire nem? Mivel jár a síkvidéki szőlészkedés? Értékek, nehézségek, előnyök, hátrányok.
  • Acéltartályok, titkok és maffiatörténetek az Aranyháromszög homokjába temetve. Amit ma tudni lehet és tudni érdemes a ’90-es évek sötét üzelmeiről.
  • Fajtaismeret: Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Generosa, Arany Sárfehér, Kövidinka
  • Ürmösborok, gyógyborok, likőrborok sherry, portói és egyéb furcsaságok

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>


Gemenc, Bácska és az Alföld randevúja: Szekszárd és Hajós-Baja
Időpont: hamarosan

  • A Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidék hasonló talaja és eltérő időjárása és kifogyhatatlan kulturális gazdagsága
  • A svábok szerepe a magyar borkultúrában
  • A „kézműves bor” fogalma és a körülötte dúló viták okai
  • Fajtaismeret: Kadarka, Néró
  • Kitekintés: Horvátország és Szerbia borászata

Megveszem a jegyemet >>

Páros belépőt kérek kedvezményesen >>