Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gere Tamás és Zsolt

A palackba zárt elegancia

 

A borász és a család

A családi borászatot a ’80 évek végén az apa, Gere Tamás indította el, aki felismervén a piaci helyzetet – és kitanulván a borászati fortélyokat - szőlőtermesztéssel kezdett el foglalkozni. Tamás a villányi ötök tagjaként az elsők közt vágott bele a kereskedelmi borkészítésbe, mellyel segített megalapozni Villány jelenlegi hírnevét. Ez a lendület egészen pontosan 1998-ig tartott, mikor is Tamás sajnálatos baleset érte. A szüreti időszak közepén egy rossz lépésnek köszönhetően megcsúszott és leesett a tartályról, melynek következtében lábtörést szenvedett. Tamás fia, Zsolt, ősz révén épp a Budafoki Szőlész-borász iskolában kezdte meg utolsó évet, mikor hirtelen mindent félbeszakítva a család hazahívta. Fiatalon, de hatalmas akarással Zsolt sikeresen vette az első akadályt. Azóta az Ő keze nyomát dicsérik a szebbnél szebb tételek. A hosszú útkeresés és a folyamatos piac szemmel tartásának köszönhetően Zsolt mára már jól felismerhető stílusban készíti borait. Az elegancia, a részletgazdagság mellett a lendületesség és a fiatalosság is fontos szerepet játszik egy-egy bor megalkotásánál.

Az alkotás színhelye

A szőlő feldolgozása és a bor érlelése a Villány melletti (7km) nagyharsányi pincénkben történik. A leszüretelt szőlő műanyag ládákban kerül beszállításra, majd válogatás után bogyózva kerül az erjesztő tartályokba. Az erjesztés kóracél tartályokban zajlik, ezt követően a vörösborok nagy fahordókba és többnyire magyar fából készült barrique hordókba kerülnek.
Az esetek döntő többségében, magyar fából (Zempléni, Mecseki) készült hordókat használunk, de a pincészetben megtalálható néhány francia és amerikai használt hordó is. Zsolt stílusának kialakításában fontos szerepet játszik, hogy egyre inkább használ 500 literes tölgyfahordókat is. Míg a vörösborok hordóba addig a fehér és rosé borok rozsdamentes acéltartályban érlelődnek és tárolódnak, egészen a palackozásig.

Gere Tamás & Zsolt sorozat a prémium kategória, melynek tagjai sokkal kifinomultabbak, részletgazdagabbak. A kizárólag kiemelkedő évjáratokban elkészült tételek mind-mind magukban hordozzák a fajta- és a terroir jegyeit. A gyümölcsös és zamatban gazdag borok nem a hatalmas test és magas alkohol által válnak kiemelkedővé, inkább a megfelelő egyensúly, a sokszínűség és az ízek harmóniája teszi naggyá őket.  A borvidéknek, a szívvel dolgozó borásznak, a mediterrán jellegű klímának köszönhetően boraikban megjelenik az a plusz, amit csak „Villányi kedvességnek” hívunk. Az elegancia megtartása érdekében mindössze 20%-ban használunk újhordókat, hogy megőrizzük mindazt, amit a szőlő és a terület „mutatni képes”. A Gere Tamás & Zsolt névvel ellátott, letisztult címkecsalád már külsőleg is az elegánsabb vonalat hivatott képviselni. A jelenleg 7 tételt számláló „hegyvonulatos” borok, mind fajtabort takar, melyek Villány legjobb dűlőiből kerültek a palackba. A csak néhány ezres tételben készült prémium boraink elsősorban a gasztronómiában, borszaküzletekben és viszonteladó partnereinknél találhatóak meg.

Borász: Gere Tamás és Zsolt

Borvidék: Villány

Hely: Nagyharsány, Villány, Siklós

Birtok mérete: 35 ha

Szőlőfajták:  cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, pinot noir, hárslevelű, kadarka, tramini

Web: https://www.geretamas.hu/

Rendezés:

Gere Tamás Villányi Pinot Noir 2017

Raktáron
3.590 Ft

Gere Tamás és Zsolt Cabernet Sauvignon válogatás 2012

Raktáron
5.950 Ft

Gere Tamás és Zsolt Aureus 2011

Raktáron
8.990 Ft

Gere Tamás és Zsolt Merlot 2015

Raktáron
5.980 Ft

Gere Tamás és Zsolt Kékfrankos Válogatás 2012

Raktáron
5.480 Ft

Gere Tamás és Zsolt Hárslevelű válogatás 2015

Raktáron
2.990 Ft