Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gere Tamás és Zsolt

A palackba zárt elegancia

 

A borász és a család

A családi borászatot a ’80 évek végén az apa, Gere Tamás indította el, aki felismervén a piaci helyzetet – és kitanulván a borászati fortélyokat - szőlőtermesztéssel kezdett el foglalkozni. Tamás a villányi ötök tagjaként az elsők közt vágott bele a kereskedelmi borkészítésbe, mellyel segített megalapozni Villány jelenlegi hírnevét. Ez a lendület egészen pontosan 1998-ig tartott, mikor is Tamás sajnálatos baleset érte. A szüreti időszak közepén egy rossz lépésnek köszönhetően megcsúszott és leesett a tartályról, melynek következtében lábtörést szenvedett. Tamás fia, Zsolt, ősz révén épp a Budafoki Szőlész-borász iskolában kezdte meg utolsó évet, mikor hirtelen mindent félbeszakítva a család hazahívta. Fiatalon, de hatalmas akarással Zsolt sikeresen vette az első akadályt. Azóta az Ő keze nyomát dicsérik a szebbnél szebb tételek. A hosszú útkeresés és a folyamatos piac szemmel tartásának köszönhetően Zsolt mára már jól felismerhető stílusban készíti borait. Az elegancia, a részletgazdagság mellett a lendületesség és a fiatalosság is fontos szerepet játszik egy-egy bor megalkotásánál.

Az alkotás színhelye

A szőlő feldolgozása és a bor érlelése a Villány melletti (7km) nagyharsányi pincénkben történik. A leszüretelt szőlő műanyag ládákban kerül beszállításra, majd válogatás után bogyózva kerül az erjesztő tartályokba. Az erjesztés kóracél tartályokban zajlik, ezt követően a vörösborok nagy fahordókba és többnyire magyar fából készült barrique hordókba kerülnek.
Az esetek döntő többségében, magyar fából (Zempléni, Mecseki) készült hordókat használunk, de a pincészetben megtalálható néhány francia és amerikai használt hordó is. Zsolt stílusának kialakításában fontos szerepet játszik, hogy egyre inkább használ 500 literes tölgyfahordókat is. Míg a vörösborok hordóba addig a fehér és rosé borok rozsdamentes acéltartályban érlelődnek és tárolódnak, egészen a palackozásig.

Gere Tamás & Zsolt sorozat a prémium kategória, melynek tagjai sokkal kifinomultabbak, részletgazdagabbak. A kizárólag kiemelkedő évjáratokban elkészült tételek mind-mind magukban hordozzák a fajta- és a terroir jegyeit. A gyümölcsös és zamatban gazdag borok nem a hatalmas test és magas alkohol által válnak kiemelkedővé, inkább a megfelelő egyensúly, a sokszínűség és az ízek harmóniája teszi naggyá őket.  A borvidéknek, a szívvel dolgozó borásznak, a mediterrán jellegű klímának köszönhetően boraikban megjelenik az a plusz, amit csak „Villányi kedvességnek” hívunk. Az elegancia megtartása érdekében mindössze 20%-ban használunk újhordókat, hogy megőrizzük mindazt, amit a szőlő és a terület „mutatni képes”. A Gere Tamás & Zsolt névvel ellátott, letisztult címkecsalád már külsőleg is az elegánsabb vonalat hivatott képviselni. A jelenleg 7 tételt számláló „hegyvonulatos” borok, mind fajtabort takar, melyek Villány legjobb dűlőiből kerültek a palackba. A csak néhány ezres tételben készült prémium boraink elsősorban a gasztronómiában, borszaküzletekben és viszonteladó partnereinknél találhatóak meg.

Borász: Gere Tamás és Zsolt

Borvidék: Villány

Hely: Nagyharsány, Villány, Siklós

Birtok mérete: 35 ha

Szőlőfajták:  cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, pinot noir, hárslevelű, kadarka, tramini

Web: https://www.geretamas.hu/

Rendezés: