Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Klubkóstoló - Rizlingszilváni - 2018. július 26.

Július 26-án a Rizlingszilváni, azaz a Müller Thurgau terén teszünk egy kis tapasztalatszerző túrát, egy klubkóstoló formájában. 

A Klubkóstoló úgy néz ki, hogy összejövünk legalább nyolcan, de maximum 15-en. Körbeülünk egy-két asztalt, és kb egy óra alatt együtt megkóstolunk néhány bort. Nyitvatartási időn kívül, hogy mi is nyugodtan beszállhassunk a buliba, mert magunk is kíváncsiak vagyunk a borokra, és természetesen az is tanulságos, hogy ki milyen véleményt fogalmaz meg róluk. Nem készülünk különösebb előadással, sem pedig harapnivalóval, csak megkóstoljuk a borokat, és nyilván megbeszéljük őket. 

A részvétel díját mindig a kóstolósorhoz igazítjuk, így arra is jó alkalom nyílhat, hogy alkalomadtán olyan csúcskategóriás borokat is szemlézzünk, amiből egy egész palack már nagy beruházás lenne. 

A Rizlingszilvánit 1882-ben nemesítette ki egy svájci illetőségű úriember, Hermann Müller. A keresztezés alapját a híres-nevezetes Rajnai Rizling és a sosem hallott Madeleine Royal fajták adták. Világszerte termesztik, bár sehol nincs belőle sok: az összes kontinens területeit összeszámolva 42000 hektár. Ebből viszont 8000 Magyarországon található! Szegény kis Rizlingszilváni, senkinek sem különösebben fontos... senkinek sem a büszkesége, meg az elsőszámú szőlőfajtája... mi viszont fontosak vagyunk neki! Ideszegődött mellénk, jól elhelyezkedett a Balaton és a Mátra vulkanikus termőhelyein, és kijelentette, hogy őt az egész világ mélységesen félreérti, kivéve Elzászt, meg a Tánczos Pincét a Tagyon-hegyről. Állandóan asztali bornak, meg fröccsbornak hívják, sőt, egyesek még tömegbornak is csúfolják, és félédessé csúfítva, "Liebfraumilch" néven osztogatják fillérekért német élelmiszerboltok alsó polcain. Pedig tud ő, ha akar kecses, elegáns, összetett, izgalmas, egyedi is lenni, hordóban csúcsborrá érni, terroir-jelleget visszaadni, gondolatot ébreszteni, meg hét szólamban énekelni, csak ahhoz neki az kell, hogy szeressék. Olyan különös szerzet, mint az a bizonyos Hétfejű Tündér. Meg kell ismerni ahhoz, hogy megfelelően tudjuk értékelni.

Ennek érdekében megkóstoljuk az alábbi tételeit::

  1. Koltai Pince - Rizlingszilváni-Királyleányka (Balatonboglár) 
  2. Vinum Veress - Rizlingszilváni (Zala) 

  3. Ludányi András - Müller Thurgau (Mátra) 

  4. Szivek Pince - Rizlingszilváni (Neszmély) 

  5. Istvándy Jenő Pincészete - Parfym (Balatonfelvidék) 

  6. Tánczos Pince - Rizlingszilváni (Balatonfüred-Csopak) 

  7. Tánczos Pince - Rizlingszilváni Válogatás (Balatonfüred-Csopak)

A részvétel díja: 1.500 Ft

Időpont: 2018. július 26. Csütörtök 20:00-21:00

Helyszín: Borbázis Borkereskedés, 1068 Budapest, Király u. 54. (bejárat a Hegedű u. felől)

Ha velünk tartanál, kérjük, jelezd szándékodat a hello@borbazis.hu emailcímen!

Szeretettel várunk!