Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyitnikék Borműhely

Mindig vágyódtak a Badacsony környéki lankákra. Tudták mit akarnak. Balatoni panorámát hegyekkel, messze a lakott területektől. Amikor először felmentek a Tóti-hegyre, a Hegymög dűlőre, szólni sem bírtak, érezték, hogy ez az amit megálmodtak. A kilátás gyönyörű, volt a csodaszép napsütésben csillogott a tó ott lenn, fenn csend, nyugalom, béke és tőkék. Nem szőlőst kerestek, hanem alkalmas területet pihenésre, majd későbbiekben végleges letelepedésre. Az ingatlanos nyugtatta őket, hogy ott nyugodtan építkezhetnek. Egyelőre hagyjanak meg 80%-nyi tőkét, majd, ha megkapták a használatbavételi engedélyt, vágjuk ki az egészet!–"Kivágni? –Igen,úgy szokták…-Milyen szőlő ez? –Szürkebarát." Badacsonyi Szürkebarát, talán párszor ha kóstolták ezt a fajtát, de alig ismerték. Tudták, hogy biztosan nem fogják kivágni. "-Te, ez szőlős-mondja férjem, biztos, hogy szőlőst akarunk? -Igen, ez a táj rabul ejtett. Itt akarok élni!"

Boraikat szeretettel és igazi csapatmunkában készítik férjével közösen. A szüretkor minden barátuk idejét és energiáját nem kímélve segít. A jó bor elkészítéséhez nagy elhivatottság, türelem, kitartás, hit és szorgalom kell. Nem árt az sem, ha a vincellérnek pontos elképzelése van arról, hogy milyen bort szeretne palackozni. Előnyben részesítik a friss, üde, reduktív borokat. Szeretik, ha még egy kicsit pezseg is az üvegben töltés után. Boraik reduktívak, tartályokban tisztulnak és ott várják ki, hogy palackba zárják őket. Precíz pincemunkát végeznek és kihasználják a tudomány adta lehetőségeket. Rendszeresen végeznek labor vizsgálatokat az érzékszervi kóstolások mellett. Figyelmes törődéssel érhetik el, hogy boraik tiszták, illatosak, üdék és nem veszítenek semmit a gyümölcs adta aromákból. Az arra érdemes tételeket Kádár Hungary hordókban érlelve teszik teltebbé, kerekebbé.

Ha borról gondolkodik az ember, tulajdonképpen egy élőlényről elmélkedik. A bor, mint egy gyerek, állandó fejlődésben, változásban van, a szőlőtőkén való megtermékenyüléstől kezdve addig a pontig, amíg áhítattal vagy éppen fanyalogva le nem nyeljük. Tehát a bor-élet állandó változás, körforgás, amihez csak asszisztálni tudunk, segíthetjük, finomíthatjuk, de el is ronthatjuk túlbuzgalmunkkal vagy restségünkkel. A bor-gyerek folyamatosan fejlődik. Ha világra jötte előtt mindent megtettél, hogy egészséges legyen a tőkén, akkor már „csak” állandó jelenléted szükséges egész élete folyamán ahhoz, hogy az is maradjon és szép, érdekes egyéniséggé váljon. A szeretetteljes odafigyelés, bor-gyerekünk simogatása, sok együtt töltött idő, ez harmónikus fejlődésének kulcsa.

 

Badacsony északi és déli lankáin termelik meg szőlőiket terméskorlátozással, gyomirtó használata nélkül, a növényvédelemhez mindig biológiai levéltrágyát adagolva minimálisra csökkentve a szükséges vegyszeres védekezések számát. Műtrágyák helyett előnyben részesítik a hagyományos és az új fejlesztésű biológiai alapú trágyákat. Nagy hangsúly fektetnek a zöldmunkára biztosítva ezzel a fürtök megfelelő tápanyag ellátását és benapozottságát. Dűlőikben a hagyományos badacsonyi fajták – olaszrizling és szürkebarát – melett Irsai Olivér és Merlot fajtákat is telepítettek és kíváncsian figyelik hogy ültetvényeik fejlődésével hogyan jelennek meg a vulkanikus talaj adta minerális jegyek borokban. Ez egy nagyon érdekes és izgalmas projekt.

 

Borász: Szigeti Andrea

Borvidék: Badacsony

Hely: Badacsony

Birtokméret: ha

Szőlőfajták: szürkebarát, irsai olivér, olaszrizling

Web: https://nyitnikekpince.hu/

Rendezés:

Nyitnikék Borműhely Hableány 2016

Raktáron
2.150 Ft